top of page
  • Yazarın fotoğrafıAlp Doğancan ✪✪✪

2021'in En İyi 30 Rock + Metal Albümü!



Tıpkı 2020'deki gibi 2021 yılında da pandemi şartları müziğe ve yeni albümlere doğrudan yansıdı. Bazen heyecanla beklediğimiz albümlerin tarihleri ertelendi, bazen de uzun zamandır yeni müzik yayınlamayan gruplara pandemi ilham verdi ve yeni albüm yayınlamaya karar verdiler. Ancak sonuçta 2021 yılı, rock ve metal albümleri için oldukça verimli bir yıl oldu. Kritikzine olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 2021'in en iyi rock ve metal albümleri listeledik.


30 RISE AGAINST - "Nowhere Generation"

Amerikalı hardcore grubu RISE AGAINST, 4 Haziran 2021'de yayınladığı "Nowhere Generation" ile bu yıl adından oldukça söz ettirdi. Öyle ki grup, bir çok hayranına göre 2010'lardan sonraki en iyi albümlerinden birini yayınladı.


29 You Me At Six – "SUCKAPUNCH"

İngiliz pop-punk ve alternatif rock grubu YOU ME AT SIX'in bu yılın başlarında, 15 Ocak'ta yayınlanan albümü "SUCKAPUNCH" her şarkısıyla ilham verici ve şüphesiz modern ingiliz rock'ın bu yılki en iyi albümlerinden.


28 WHILE SHE SLEEPS – "Sleeps Society"

16 Nisan 2021'de piyasa sürülen WHILE SHE SLEEPS albümü "Sleeps Society" hakkında ilk izlenimi geçtiğimiz yıl ekim ayında albümün başlık şarkısının yayınlanmasıyla almıştık. Bizi heyecanlandıran bu ilk izlenimden sonra beklentimizi bi hayli karşılayan bu albümde ""No Defeat for the Brave" şarkısına Sum 41'den tanıdığımız Deryck Whibley, "Nervous" şarkısına Biffy Clyro'dan tanıdığımız Simon Neil eşlik etti. Albüm eleştirmenlerinden de yüksek notlar alan albüm, bağımsızlığın ve özgünlüğün bir grup için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.


27 Royal Blood - 'Typhoons'

Pandemi şartları İngiliz rock ikilisi Royal Blood'a ilham vermiş olmalı. 30 Nisan'da yayınlanan "Typhoons", Daft-punk müziğini andıran elektronik soundla birlikte harmalanan blues rock tarzıyla grubun bu zamana kadar yaptığı en iyi işlerden biri.


26 IDLES – 'Crawler'

2017'den bu yana gözleri üstüne çeken İngiliz hardcore punk, post-punk grubu IDLES, geçen seneki "Ultra Mono" albümünden çıtayı bi hayli yukarı çekmişti. 12 Kasım tarihinde yayınladığı 'Crawler' ile grup adeta kendisine meydan okudu ve 2021'in en iyi punk albümlerinden birini sundu.


25 JINJER - 'Wallflowers'

Son yıllarda damga vuran Ukraynalı grup JINJER, 27 Ağustos'ta çıkardığı "Wallflowers" albümündeki 11 şarkı ile baştan sona ne kadar geliştiğinin adeta bir kanıtı. Albüm sadece dördüncü stüdyo albümü olmasına rağmen sanki bunu daha uzun bir zamandır yapıyorlarmış gibi gelen, Doğu Avrupa'nın mekruh bir yerinden öfkeyle yükselen progresif ve sert bir albüm tadını veriyor.


24 Pupil Slicer – 'Mirrors'

Londra merkezli metal grubu Pupil Slicer, powerviolence, death metal, grindcore ve mathcore'u kusursuz harmanladığı "Mirrors" albümü ile yeni modern gruplar arasında bu yıl en dikkat çeken gruplardan biri olmayı başardı. Şüphesiz ilk çıkış yaptıkları andan bu yana yaptıkları en iyi iş.


23 Myles Kennedy - 'The Ides of March'

Alter Bridge'ın son yıllardaki üretken ismi Myles Kennedy'nin 14 Mayıs'ta yayınladığı ikinci solo albümü "The Ides of March" şüphesiz ki Myles'ın ne kadar yaratıcı ve çok yönlü bir sanatçı olduğunun büyük bir göstergesi. Kullandığı benzersiz enstrümanlarla, kimi zaman sert bir rock şarkısı, kimi zaman da ilham verici akustik şarkılarla nefis bir albüm. Myles, yaptığı röportajda albümün "Get Together" şarkısının 1992 Los Angeles isyanlarını anlattığını ve albümdeki bazı şarkıların 2020 pandemisine ve kaosuna atıfta bulunduğunu açıklamıştı. Fazla söze gerek yok, Myles bir sanatçı, "The Ides of March" bir sanat eseri..


22 Between the Buried and Me - 'Colors II'

Amerikalı metal grubu BTBAM'nın hayranları, grubun 2007 çıkışlı efsane albümü "Colors"un devamı niteliğinde bir albüm geleceğini öğrendiğinde büyük bir heyecan yaşadı ve büyük bir beklenti içine girdi. Kimi eleştirmenler bunun bir risk olduğunu öne sürdü ancak grup 80 dakikalık "Colors II" albümünü yayınladıktan sonra bu geri dönüşe büyük övgüler yardırdı.


21 Converge & Chelsea Wolfe – "Bloodmoon: I"

2000 başlarında çığır açan hardcore punk / metalcore grubu Converge'in muhteşem tasarlanmış adeta sanat eseri albüm kapaklarına aşinayız. Ancak grubun doom-folk metal yıldızı Chelsea Wolfe ve eski Converge üyesi, şimdiki Cave In üyesi Stephen Brodsky ile olan bu işbirliği, Converge hayranlarını memnun edecek kadar acımasız olmakla birlikte, Jacob Bannon'un sert vokalleri tüm sınırları zorlayacak nitelikte.


20 Ice Nine Kills - "Welcome to Horrorwood: The Silver Scream 2"

Sözlerini korkudan ilham alarak yazan Amerikalı metalcore grubu Ice Nine Kills'in korku ve endişe dolu pandemi sürecini albümsüz geçmeyeceği aşikardı. 2018'de çıkardığı "The Silver Scream" albümünün devamı niteliğinde olan bu albüm, Papa Roach'dan Jacoby Shaddix ve Cannibal Corpse'dan George "Corpsegrinder" Fisher'ın da konuk olduğu hem lirikal, hem de kirli sert riffleriyle birlikte harika bir kayıt.


19 Whitechapel - "Kin"

Amerikalı deathcore grubu Whitechapel, 29 Ekim'de yayınladığı sekizinci stüdyo albümü ile kişisel katliam hikayelerini resmederek sinematik bir yaklaşım sergiliyor. Hem müzikal hem konsept olarak harika bir deathcore örneği olan bu albüm, Whitechapel'ın en iyi bildiği şey.


18 Foo Fighters - "Medicine at Midnight"

Foo Fighters'ın ilk olarak 2020 yılı içerisinde çıkarmayı planladığı "Medicine At Midnight" albümü, Covid-19 krizi nedeniyle Şubat 2021'e ertelenmişti. Grubun onuncu stüdyo albümünü Dave Grohl, David Bowie'nin "Let's Dance" albümüne benzetti. Grunge sonrası alışılmış tarzların dışında eğlenceli, hareketli bir albüm olduğunu söyleyebiliriz.


17 Greta Van Fleet – "The Battle At Garden’s Gate"

Amerikalı rock grubu Greta Van Fleet, 16 Nisan 2021'de yayınladığı ikinci stüdyo albümü ile Billboard Mainstream rock listesinde zirveye çıktı. İlk albümü "Anthem of the Peaceful Army"nin Led Zeppelin tarzına benzetilmesiyle olumlu ve olumsuz yorumlar alan grup, bu albümle seslerinde bir evrim yaratmayı hedefledi. Grup, albümün temasıyla ilgili olarak "eski uygarlıklar" ve "paralel evrenler" fikrine dönüştüğünü belirttiler. Farklı müzik zevklerine sahip olan grup üyeleri bunu kesinlikle grubun müziğine yansıtıyorlar ve bunda da oldukça başarılılar. Blues, hard rock, folk-rock esintileri görmek mümkün. Albüm, adeta 70'ler rock'ının altın çağına atıfta bulunuyor.


16 Evanescence - "The Bitter Truth"

11 yıl aradan sonra tam uzunlukta yeni şarkılardan oluşan yeni bir Evanescence albümü mü? Bu kesinlikle 2021'in en heyecan verici anlarından biri. Grup bu albümle 2021 yılında grubun eski sound'ını tattırmayı başardı. Evanescence'ın alışılmış duygusal boşluklara dokunuşu, yalnızlık, korku, kafa karışıklığı, umutsuzluk, kayıp ve kırılganlık duygularına kolaylıkla hitap edebildiği bir albüm. Öyle ki bu "The Bitter Truth"un bizi karamsar yaptığı anlamına gelmiyor çünkü biliyoruz ki hepimiz mutluluktan havaya uçtuk.


15 EXODUS - "Persona Non Grata"

Amerikalı thrash metal grubu Exodus'un 19 Kasım 2021'de yayınlanan on birinci stüdyo albümü "Persona Non Grata" grubun 7 yıl aradan sonra yayınladığı ilk albüm. Thrash efsaneleri her zamanki sertliğinden ödün vermiyor ve bu yıl sizi sert öfkeli thrash metale doyuruyor.


14 Cannibal Corpse - "Violence Unimagined"

Bir gruptan sürekli yıkım yapmasını bekleyemezsiniz. Ancak konu Cannibal Corpse olunca durum biraz farklı. 32 yıllık Amerikalı death metal efsanesi, "Violence Unimagined" ile death metal bayrağını elinde taşıyor. Gitarist boşluğunu Hate Eternal'dan Erik Rutan ile dolduran grup, bu albümle akıllardaki bütün acabaları yok etmeyi başardı.


13 The Pretty Reckless - "Death by Rock and Roll"

Büyük sıkıntılar, büyük problemler, umutsuzluk, ve son. Bu zorlukların hepsi The Pretty Reckless içindi. Hatta grup son turunu planlıyordu. Ancak dördüncü stüdyo albümleri "Death by Rock and Roll"u yazmaya başladıklarında adeta küllerinden doğdular. Trajedilerden ve kişisel umutsuzluklardan ilham almalarına rağmen, lirikal olarak iyileşme ve umudu görebilirsiniz. Gitar efsanesi Tom Morello'nun da konuk olmasıyla kusursuz bir albüm yayınlayan grup, albümde grunge yüklü rifflerden classic rock'a ve neredeyse country rock öğelerine kadar yer veriyor.


12 Holding Absence - "The Greatest Mistake of My Life"

2015'de kurulmasına rağmen inanılmaz bir çıkış yapan Gallerli Holding Absence, duygusal bir post-hardcore albümü olan "The Greatest Mistake of My Life" ile potansiyelinin ne kadar yukarda olduğunu gösterdi. Bu albümdeki şarkılar adeta uzun yıllar hatırlanacak birer emo klasiği olacak.


11 Helloween - "Helloween"

Alman metal efsanesi Helloween, bütün hünerlerini tek bir albümde toplamış gibi. Bu zamana kadar yaptıkları her şeyin adeta özeti. Power metal, hard rock, speed metal ve rock N' roll öğeleriyle harmanlanmış bir başyapıt. Albümdeki her bir şarkı, Helloween hayranlarının uzun zamandır beklediğine değiyor.


10 Bullet For My Valentine – "Bullet For My Valentine"

BULLET FOR MY VALENTINE, kendi adını taşıyan yedinci albümü ile köklerine döndü. Grubun yeni albümünün kendi adını taşıması herhangi bir tesadüf değil. 2018'de yayınladıkları "Gravity" albümünden sonra hem eleştirmenlerden hem de dinleyicilerinden bir takım olumsuz eleştiriler alan grup, bu albümle eski tarzına dönerek sonunda hayranlarına "Evet bu bir BFMV albümü." dedirtti.


9 Mastodon - "Hushed and Grim"

Mastodon bu yıl "Hushed and Grim" ile çığır açan bir başyapıt yayınladı. 90 dakika uzunluktaki bu albüm, grubun bu zamana kadar çıkardıkları en uzun albüm ve grubun yayınladığı en iyi işlerden. Rolling Stone, albümü "2021'in En İyi 10 Metal Albümü" listesinde ikinci sırada yer verdi. ABD Billboard'da "En İyi Hard Rock Albümleri"nde zirveyi gördü.


8 IRON MAIDEN – "Senjutsu"

Son albümleri "The Book of Souls"dan 6 yıl sonra 2021 yılında yeni bir Iron Maiden albümüne kavuşmamız 2021'i başlı başına güzel yapan bir şey. 41 yıllık bir gruptan söz ediyoruz ve hala destansı bir şey yaratmaya devam ediyorlar. Albümü dinledikçe sanki bi 40 yıl daha yaparlar gibi gelen bu albüm, gelmiş geçmiş en iyi Iron Maiden albümü değil ancak kesinlikle bir Iron Maiden klasiği.


7 Trivium – "In The Court Of The Dragon"

Geçen sene "What the Dead Men Say" ile geçen seneye damga vuran, sınırları zorlayan Trivium, aradan bir yıl geçtikten sonra çıkardığı "In The Court Of The Dragon" ile bu yıl da adından söz ettirdi. Bu kesinlikle kolay bir iş değil. melodic thrash/metalcore ve tech death öğelerinin mükemmel uyumunun yanı sıra lirik içeriği olarak fantastik edebiyattan esinlenen mitolojiye dayanıyor.


6 Limp Bizkit - "Still Sucks"

İlk olarak Lollapalooza'da yeni Limp Bizkit albümünün sonunda geleceğini yaşlı, peruklu Fred Durst'den öğrenmiştik. Grup bu albümde aslında yaşlandıklarına dikkat çekiyor ama hala ilk günkü enerjilerini kaybetmediler. 2000'leri aratmayan albüm kapağı ise oldukça heyecan verici.


5 Architects - "For Those That Wish to Exist"

İngiliz metalcore grubu Architects, 26 Şubat'ta yayınladığı albümüyle kariyerlerinde bu zamana kadar yaptıkları her şeyin en üst seviyesini inşa etti. Albüm lirik içerik olarak insanların dünyanın yavaş yıkımında oynadığı rolü inceliyor ve gezegenimizin geleceğiyle ilgili en büyük soruları ele alıyor. Metalcore, alternatif metal, post-hardcore, progresif metal, endüstriyel metal ve hatta "Black Lungs" şarkısıyla nu metal öğelerinin harika bir birleşimi olan bu albüm, Parkway Drive'dan Winston McCall, Royal Blood'dan Mike Kerr ve Biffy Clyro'dan Simon Neil'in katılımıyla daha da güzelleşiyor. Architects'in bu albümü kesinlikle bir zaferdi ve müzikleriyle 2021'de İngiltere'nin en iyi gruplarından biri olarak kaldılar.


4 Spiritbox - "Eternal Blue"

2016 çıkışlı Kanadalı metal grubu SPIRITBOX, 5 yıllık kariyerlerindeki ilk stüdyo albümü "Eternal Blue" ile adeta piyasayı yerle bir etti. Özellikle albümün başlık parçasından ve albümdeki tüm şarkılardan albümün müzikal olarak ne kadar yönlü olduğunu görmek ve bunun kusursuz işlemesi dünyanın bir çok noktasındaki dinleyicilere geçmiş olmalı ki bu modern metal başyapıtının hakkını verdiler. Bu çıkış, bir grubun en iyi çıkış yapabileceği son nokta. Öyle ki Billboard 200'ün İlk 15'ine girerek ve En İyi Albüm Satışları'nda üçüncü sıraya girerek büyük başarı elde ettiler, harika olumlu eleştiriler topladılar.


3 GOJIRA - "Fortitude"

Gojira'nın bu yıl 30 Nisan'da yayınladığı efsane albümü "Fortitude", 5 yıl önceki "Magma"dan farklı lirikal bir yaklaşımda bulundu. Joe ve Mario Duplantier'in annesinin ölümünden büyük ölçüde etkilendiğini ve "buna çok fazla acı ve keder eklendiğini" söyleyen grup, bu albümde özellikle "Amazonia" şarkısı gibi sosyal mesajlı lirikleriyle dikkat çekiyor. Albüm, Metal Hammer dergisi tarafından yılın albümü seçildi.


2 Turnstile - "Glow On"

2016 yılındaki ilk patlamalarından sonra bugünün geleceğini biliyorduk. Ancak bu herkesin beklediğinden çok daha öteydi. Amerikalı hardcore punk grubu Turnstile, "Glow On" ile kendi tarzına damga vurmanın dışında hardcore'un Dünya çapında tekrardan sıkça konuşulmasına ve patlamasına sebep oldu. Elbette ki bu albüm punk ideolojisinin bir eseri ancak Blood Orange gibi indie-pop sahnesinden bir ismin de albümde yer alması ve harika bir uyum yakalamaları albüme ayrı bir tat katıyor. Bu albüm tamamiyle kusursuz, yaptıkları en cesur en yenilikçi albüm ve sadece grup için değil ilerleyen zamanlar için bir devrim. Albüm yirmiden fazla prestijli derginin yıl sonu listelerinde en üst sıralarda yer aldı ve Dünya çapında büyük beğeni topladı.


1 Every Time I Die - "Radical"

Amerikalı metal grubu Every Time I Die, 22 Ekim'de yayınladığı "Radical" albümüyle ne kadar büyük bir grup olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bir grubun bu albümü yapabilmesi için başta çok büyük bir gözlemci ve çok iyi yaşanmışlıkları ele alabilmesi gerekmekte. Lirikal olarak bu kadar derin bir albüm nasıl yaratılabilir? Vokalist Keith Buckley, kendi hayatındaki bütün problemlerini o kadar açık işliyor ki. Buckley kardeşlerin, Rett sendromuyla yaşayan ve 2017'nin başlarında ölen kız kardeşi Jaclyn'in anısına adanan albüm bazen o kadar öfkeli rifflerle doluyken bazen de oldukça yumuşak şekilde ilerliyor. Küresel salgını, günümüz krizlerini en iyi şekilde işliyor. Baştan sona her şeyiyle dört dörtlük bir albüm ve yılın albümü.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page