top of page
Yazarın fotoğrafıAyça Beyazsac

Fred Durst'ten Universal Music'e Dev Dava: Milyonlarca Dolarlık Telif Savaşı

Limp Bizkit, ödenmemiş telif hakları nedeniyle Universal Music Group'a 200 milyon dolarlık dava açtı. Fred Durst, davada UMG'nin "sanatçıların telif haklarını gizlemek ve bu kârları kendine saklamak amacıyla kasıtlı olarak tasarlanmış bir sistem" kullandığını iddia etti.

Limp Bizkit'in vokali Fred Durst, telif hakları ödemeleri konusunda Universal Music Group'a (UMG) dava açtı. Durst, grubun müzik satışlarından elde edilen gelirlerden kendisine ödeme yapılmadığını iddia ederek, California'daki federal mahkemeye başvurdu.


Dava dosyasında, UMG'nin "sistematik" ve "hileli" bir politika izleyerek sanatçılardan telif haklarını gizlemeye çalıştığı ve bu kârları kendine sakladığı öne sürülüyor. Durst, kendi kurduğu Flawless Records etiketi altında çalışan diğer sanatçıların da aynı mağduriyeti yaşadığını belirterek, bu sanatçılar adına da tazminat talep ediyor.


Durst, Universal ile çalıştığı süre boyunca telif hakkı ödemesi almadığını iddia ediyor. Oysa ki Limp Bizkit'in dünya çapında 45 milyonun üzerinde albüm sattığı ve bu yıl sadece Spotify'da 450 milyonun üzerinde dinlenme rakamına ulaştığı biliniyor. Durst ve grup üyeleri, en az 20 milyon dolarlık bir tazminat talep ediyor ancak Universal'ın gruba olan toplam borcunun 200 milyon doları geçebileceği tahmin ediliyor.


Dava belgelerine göre, Universal, Durst'ün temsilcilerine 43 milyon dolarlık bir borcun hala tahsil edilmesi gerektiğini ve bu nedenle herhangi bir telif hakkı ödemesi yapılmayacağını iletmiş. Universal'ın bu ödemelerin gerekli olmadığını öne sürdüğü ve Durst’ün hesabının hâlâ tahsil edilecek bir miktar nedeniyle "eksi bakiye"de olduğu iddia ediliyor ancak Durst’ün ekibi, grubun orijinal plak şirketi Flip Records'un Universal ile yaptığı kâr paylaşımı anlaşması sayesinde milyonlar kazandığını öğrendiklerini belirtiyor.


Dava dosyasında şu ifadelere yer veriliyor: "UMG'nin, Limp Bizkit ve Flawless Records’un albüm satışlarından elde ettiği büyük miktarda gelir göz önüne alındığında, UMG telif hakkı ihlalinden dolayı milyonlarca dolar borçludur. Hatta bu anlaşmaların iptali sonrasında UMG'nin sanatçılara olan borcunun 200 milyon doları geçeceği tahmin edilmektedir."

UMG, sözleşme ihlali, dolandırıcılık, sorumluluk ihlali, kasıtlı yanıltma, ihmalkâr yanıltma ve telif hakkı ihlali gibi birçok suçlamayla karşı karşıya.

0 yorum

Comments


bottom of page