top of page
  • Yazarın fotoğrafıOrhun Kaan Kahraman

Joe Elliot: Taylor Swift Teknik Olarak The Beatles ve The Rolling Stones'un Toplamından Daha Büyük



Def Leppard, 16 yıl önce CMT'nin "Crossroads" adlı programı için Taylor Swift ile iş birliği yaptı. O dönemlerde Taylor, yeni yeni şarkıları pop hiti olmaya başlamış genç bir country yıldızıydı. Def Leppard'ın solisti Joe Elliott, Los Angeles Times ile yaptığı yeni bir röportajda, o zaman 18 yaşında olan yıldızla çalışmanın nasıl olduğunu hatırlattı. 2008'de Taylor’ın nereye doğru gittiğini görüp görmediği sorulduğunda Joe: "Bunu kimse öngöremezdi. Şimdi bakınca bu durum mantıklı geliyor ama 2008'e geri dönüp baktığınızda, onun başardığı şeylerin bir benzeri yoktu. The Beatles ve The Rolling Stones'un ortaya çıktığı dönemlerde orada olan herkes, 'Bir dakika…' diyecektir ancak bu yüzyılda veya 90'larda doğanlar için. Taylor daha önce hiç görülmemiş bir fenomen hatta teknik olarak The Beatles ve Stones'un toplamından daha büyük, en azından ticari anlamda. Bu çılgınlık! Sattığı biletlerin sayısı inanılmaz. Gerçi onun her zaman büyük olacağını biliyordum. Ayrıca kariyerinin belirli dönemlerinde onu düşürmeye çalışan insanlar nedeniyle yaşadığı tüm zorluklara rağmen, her zaman kendini toparladı. Taylor, bir nesil çocuklar için muhteşem bir rol model."


Elliott, Los Angeles Times röportajı sırasında, Dublin'deki "Eras" turundan kalma bir hatıra olan siyah bir Taylor Swift tişörtü giyiyordu; burada sekiz yaşındaki kızını Swift'le tanıştırmıştı. Elliott: "Bu çok büyülü bir andı. Ona beni birkaç günlüğüne cool baba yaptığı için sonsuza dek minnettar kalacağım." dedi.


Elliott daha önce, Def Leppard'ın Taylor Swift ile yaptığı iş birliği hakkında TVK'nın "Rock City" programında Japon müzik eleştirmeni ve radyocusu Masa Ito'ya şunları söyledi: "Bu garip bir şey. 14, 7 ve 4 yaşında olan çocuklarım, Taylor Swift ile beni hiç birlikte görmediler. Onlara daha önce Taylor'la işbirliği yaptığımı söylediğimde ise bana inanmadılar. Evet, çocuklarım benim Taylor Swift ile şarkı söylediğime asla inanamadılar. Bu yüzden DVD'yi tozlu raftan indirip açmak zorunda kaldım. İzlediklerinde ise sadece büyük bir şaşkınlıkla ekranda gördüklerine bakmaya devam ettiler. 2009'dan beri bunu izlememiştim ve o gün tüm performansı izledim, açıkçası hatırladığımdan çok daha iyiydi." diye itiraf etti. "O zamanlarda da kötü olduğunu hiç düşünmemiştim ama bilirsin bazen bazı şeyler iyi yaşlanmaz. Geçen zamana rağmen bu kayıt hala harika görünüyor. Taylor harika görünüyor, harika sesi var, grubu da çok iyi. Onun grubuyla birlikte çalmıştık bu yüzden birçok ilginç düzenlemeyle farklı dokular ortaya çıktı. Eski olanı farklı yapmak harikaydı. Photograph şarkısını söyledik, şovun açılış parçasıydı ve o şovu yapmak çok eğlenceliydi. O bizim şarkılarımızdan bazılarını söyleyebildi; ben de onun bazı şarkılarını söyledim. Gerçekten keyif almıştım. Bu, birlikte geçirdiğimiz çok ilginç bir haftaydı. Yaklaşık dört günlük provadan sonra şovu iki kez çektik. İki geceden en iyi anları seçtiler."


"Taylor'un ne kadar büyük olacağını kim bilebilirdi?" diye devam eden Elliott: "O zamanlar da popülerdi ama şimdi bulunduğu seviye, daha önce hiçbir zaman olmadığı bir seviye ya da çoğu sanatçının ulaşamayacağı bir seviye. Yani her zaman geriye dönüp bakabiliriz ve 'Hey, Def Leppard -küçük eski Def Leppard- bir zamanlar Taylor Swift ile sahne aldı.' diyebiliriz."


2018'de, Joe'ya Rolling Stone dergisi tarafından Swift'in dünyayı fethedeceğine dair ne tür işaretler gördüğü sorulduğunda, Elliott şöyle dedi: "Şey, Taylor zaten oldukça büyüktü bu yüzden ya dünyayı fethedecek ya da edemeyecekti. Açıkçası, gerçekten de tam gaz gidip dünyayı fethetti. Biliyor musun? Bunu yaptığı için ona minnettarım."


"Her şey, bir adamın giyinme odamıza bir dizüstü bilgisayarla girmesiyle başladı ve dedi ki: 'Bu Taylor Swift, Crossroads programında yer almak istediği tek grubun Def Leppard olduğunu söyledi.' Biz de 'Vay canına, tamam onunla hemen iletişime geçin ve ne düşündüğünü öğrenin.' dedik. Birkaç ay geçti ve birdenbire bu şovu yaptık. Biz her zaman rahatsızlık veren türden bir grup olduk. İnsanları kızdıracak ya da 'Farklı bir şekilde yaptığınız için tebrikler!' dedirtecek bir şeyler yapma fikrini hep sevdim. İş birlikleri yapacaksak -örneğin- Bon Jovi ile şarkı yapmamızın bir anlamı olduğunu hiç düşünmedim. Ne demek istediğimi anlıyor musun? Yani Jon’un Tom Waits ile bir şarkı yapması fikrini tercih ederim. Bizim Loudon Wainwright III ya da Leonard Cohen ile bir şeyler yapmamız gibi. Tamamen duvardan kopuk, bizden olmayan biriyle ya da Elvis Costello ve Motörhead gibi. Bunun nasıl ses getireceğini hayal edebiliyor musun?"


Yapmış oldukları programın nasıl yürüdüğü sorulduğunda ise Joe: "Taylor ile bağlantı kurmak harikaydı. 18 yaşındaydı. Bunu yapmaya gayet istekliydik. Yeni bir albümümüz çıkmıştı. Bayağı eğlenceliydi. Toplam bir haftalık projeydi. Dört gün prova yaptık. Diğer iki gün de şovdu ve en önemlisi herkes ödevini yapmıştı. Tüm akorları, tüm sözleri bilerek geldik. Gerçekten hiçbir zorluk yoktu. Bazı anlarda Taylor: 'Bu satırı söyleyemem.' dedi çünkü Pour Some Sugar On Me'deki bir satır biraz fazla cüretkardı. Yani bazı şeyleri değiştirdik. Onun şarkılarından da değiştirdiğimiz şeyler oldu; mesela Love Story. Sonuçta erkek bakış açısıyla şarkı söylüyor olmam gerekiyor. Dediğim gibi bir şeyi yarım yamalak söylemeyeceğim. Elimden gelenin en iyisini yapacağım çünkü bu tek seferlik bir projeydi ve kendini doğru bir ışıkta satmam gerekiyordu. Benim için Ramones ya da Taylor Swift şarkısı fark etmiyor. Elimden gelenin en iyisini yaptım."


0 yorum

Comments


bottom of page