top of page
  • Yazarın fotoğrafıOrhun Kaan Kahraman

Mastodon’un Leviathan Albümündeki Büyük Sır! Beyaz Balina Takıntısı Nereden Geliyor?



"Moby-Dick hakkında konsept bir albüm çıkarmak kariyer intiharı olabilirdi."

Mastodon, 2004’te çıkardığı klasik albümü Leviathan'ın neden Herman Melville’in ünlü romanına bu kadar bağlı olduğunu yeni bir röportajda anlattı.


Mastodon’un 2004 yılında yayımlanan ve büyük beğeni toplayan ikinci albümü, Herman Melville’in Moby-Dick adlı romanından esinlenen, bir konsept albümdü. Metal Hammer dergisinin yeni sayısında konuşan davulcu ve vokalist Brann Dailor, Leviathan'ın kitabı temel alması fikrinin 2003'te Hawaii'den Londra'ya yaptığı bir uçuş öncesinde aklına geldiğini açıkladı.


“Bir şekilde Moby-Dick’i albüme dahil etmenin ilginç olabileceğini düşünüyordum." diyor Dailor. “Londra'ya giderken uçakta kitabı okudum ve oraya vardığımda gruba bu konsepti satmak için konuşmam hazırdı.” diyor ve devam ediyor: “Temelde, ‘Moby-Dick’e açık bir şekilde dayanan bir konsept albüm yapmanın güzel olacağını düşünüyorum. 'Katılmanız için kitabı okumanız gerekmiyor.' dedim. İlk ve en önemli olarak, estetik açısından güzel olacağını düşündüm.”


Dailor, bu fikirle ilgili olarak Blood And Thunder gibi şarkılar isimlerini ve çaprazlanmış zıpkınlar gibi şarkı sözlerini, Moby-Dick’teki satırlar ve imgelerden esinlenerek buldu. Dailor ayrıca romandaki Kaptan Ahab’ın beyaz balina Moby-Dick’e olan takıntısıyla, Mastodon'un müzik yapma konusundaki takıntıları arasında paralellik kurdu. “O sahneyi çocuklara şöyle anlattım: 'Akciğerlerinizi kan ve gök gürültüsüyle doldurun.' Bu, sandallardaki adamların Moby-Dick'in peşine düşmelerini gözünüzde canlandıran harika bir pasajdı." diye devam etti.


“Moby-Dick'e olan takıntı, bizim müziğe olan takıntımız gibiydi. Ünlü olma peşinde değildik; birlikte ne tür bir müzik yapabileceğimizle ilgileniyorduk.” Grubun diğer üyeleri de hemen fikri benimsedi. Gitarist Bill Kelliher, verdiği bir demeçte: “Yaptığımız işle kitap arasındaki benzerlikleri gördüm. Biz de beyaz minibüse atlayıp ailelerimizi geride bırakarak denize açılan kirli, pis korsanlar gibiydik.” diyor. Basçı ve vokalist Troy Sanders ekliyor: “Denemeye değer olduğuna karar verdik. O dönemde, bir heavy metal grubu olarak Moby-Dick hakkında konsept albüm çıkarmasının bir kariyer intiharı olabileceğini fark ettik ama biz bu fikri çok sevdik çünkü biz Genesis, Iron Maiden ve King Diamond gibi kahramanlarımızın konsept albümlerinin hayranıyız. Fikir çok cesurdu. Brent, Bill ve ben ‘Haydi bunu yapalım!’ dedik.



0 yorum

Comentarios


bottom of page