top of page
  • Yazarın fotoğrafıYağmur Tüten ✪

Pearl Jam-Jeremy Şarkısının Hüzünlü Hikayesi

Güncelleme tarihi: 5 Eyl

Bugün sizlerle birlikte gerçek bir hikayeden esinlenerek yazılmış bir şarkıyı inceleyeceğiz: Jeremy...


"Jeremy" şarkısı Seattle'lı rock grubu Pearl Jam'in 27 Ağustos 1991 yılında, Epic Records tarafından çıkarılan ilk stüdyo albümü "Ten"in 3. single'ı olarak yayımlandı. Şarkı ilk çıktığı andan itibaren bir sansasyon yaratmıştı. Sebebi ise arka planındaki hikayesi idi.


Jeremy'nin hikayesine geçecek olursak;


Biliyorsunuz 90'larda bir dönem  okullarda işlenen cinayet haberleri oldukça artmıştı ama bu seferki haber oldukça farklıydı. Bu seferki hikayede cinayet değil intihar vardı.

Tarihler 1991 yılının Ocak ayını gösterdiğinde grubun solisti ve söz yazarı Eddie Vedder, gazetesini okurken, şarkıya da konu olacak haberi görür ve çok etkilenir.


Haber, Texas’taki bir lisede geçen trajik bir olaydır. 15 yaşındaki Jeremy Wade Delle adlı genç, öğretmeninin ve tüm sınıfın gözleri önünde intihar etmiştir.

Arkadaşları tarafından son derece sessiz, melankolik ve içine kapalı olarak tanımlanan Jeremy, bir sabah derse biraz gecikir ve öğretmeni geç kağıdı almasını ister. Jeremy sınıftan dışarı çıkar, dolabına gider, az sonra elinde bir tabanca ile geri döner: “Hocam, işte gerekeni getirdim.” der ve namluyu ağzına doğru doğrultup herkesin önünde intihar eder.


Jeremy spoke in class today

Jeremy spoke in class today

Jeremy spoke in class today


Try to forget this (try to forget this)

Try to erase this (try to erase this)

From the blackboard


Vedder bu haberi okuduktan sonra kendi okul yıllarına döner çünkü bu olayın bir benzerini kendisi de yaşamıştır. California’da okuduğu yıllarda Brian adlı bir öğrenci silahla okulu basmıştır neyse ki herhangi bir öğrenci ya da öğretmene ateş etmemiş fakat bir sınıfa girip sağa sola ateş saçmıştır.


Clearly I remember

Pickin' on the boy

Seemed a harmless little fuck

But we unleashed the lion

Gnashed his teeth and bit the recess lady's breast

How could I forget?


Vedder, Jeremy ve kendi yaşadığı olayı harmanlayarak şarkının sözlerini yazmaya başlar ve beste işini de Pearl Jam‘in bas gitaristi Jeff Ament üstlenir.


Aslında şarkıda çok güzel konulara değinirler. Aile ve yaşadığı toplum tarafından dışlanmış, ilgi görmemiş bireyleri konu alırlar. Bu tip insanların sonunda yaşadığı olayları şiddet eylemleri ile dışarı vurduklarını belirtmişlerdir ki bu sorun sadece 90'larla sınırlı kalmayıp günümüze kadar artarak aktarılmıştır. Bireyler tarafından yalnızlaşma, dışlanma resmen normalleşmiş herkes içine kapanmıştır. Modern dünyada çocuklar artık ailesinden ilgi beklemeyi bırakıp sadece ellerindeki telefona bakar olmuşlardır. Aileler ise işlerinden kendilerine bile vakit ayıramayıp sorunların içine gömülmeyi normal kılmıştır. Sonuç olarak ne çocuk alması gereken ilgiyi ve sevgiyi alır ne de ailesi ona vakit ayırabilecek durumdadır.


Daddy didn't give affection, no

And the boy was something that mommy wouldn't wear

King Jeremy the wicked

Oh, ruled his world


Yaşanan trajediden neredeyse 30 yıl sonra Jeremy’nin sınıf arkadaşı Britanny King, Pearl Jam grubunu şarkıyı yazmadan önce Jeremy’nin ailesi ile hiç görüşmedikleri için eleştirmiş ve hikayenin tam olarak gerçeği yansıtmadığını söylemiştir.


Peki gerçek hikaye nedir?

Jeremy daha beş yaşındayken anne babası boşanmıştır ve daha sonraları ikisi de başka evlilikler yaparak hayatlarına devam etmişlerdir. Her şeyin başlangıcı ise okul yıllarında üç ay çıktığı kız arkadaşı Nancy ile ayrılığı olmuştur.

Jeremy, bu ayrılığın ardından aşırı dozda aldığı ilaçlarla ilk intihar girişiminde bulunmuş ve daha sonra psikiyatri kliniğine yatmıştır. Klinikte iken orada yatan hastalardan Michelle ile tanışmış ve onunla da kısa bir ilişkiden sonra ayrılmışlardır. Bu ikinci ayrılıktan sonra Jeremy intihara daha da yaklaşmıştır.


Tarihler 8 Ocak 1991’i gösterdiğinde Jeremy, sabah 7.30 sularında ilk kız arkadaşı Nancy’i arar ve ona babası ile beraber Tokyo’ya taşınacağından bahseder. Nancy sonradan Jeremy’nin telefondaki sesinin çok sakin ve rahat geldiğinden bahseder.


Jeremy, önce sınıfa girer ve daha sonra idareden izin kağıdı alma bahanesi ile dışarı çıkar. Dolabından aldığı tabanca ile tekrar sınıfa döner: “Gerçekten almak istediğimi aldım.” sözleri ile silahı ağzına dayayarak 30 kişinin önünde hayatına son verir.


Şarkının mükemmel klibi:


“Jeremy”nin 1992 yılında Mark Pellington tarafından çekilen video klibi 1993 MTV müzik ödüllerinde tam dört ödül birden kazanmıştır. Klip gerçekten de bütün hikayeyi derinlemesine işlemiştir. Son sahnesinde sadece Jeremy'nin tam kendini vurma anında sahnenin kesilip bir sonraki sahnede herkesin üstünde kan olduğundan dolayı olayın arka planını bilmeyen insanlar klibe cinayet olarak yaklaşmışlardır ve bu yüzden de tepki çekmiştir. Klip daha sonrasında erişim engeli yemiştir ama yıllar sonra Pearl Jam, klibi tekrar sansürsüz olarak yüklemiştir.

(İzlemeyenlerin klibi izlemesini şiddetle tavsiye ederim.)


Rolling Stone dergisi tarafından en iyi müzik videoları arasında gösterilen videoda Jeremy’yi oynayan Trevor Wilson, 36 yaşında iken Puerto Rico’da trajik bir şekilde boğularak ölür.


Eddie Vedder’la yapılan bir röportajda şarkı ve intihara teşvik soruları hakkında şu sözleri demiştir:


İntihar edince sadece gazetelerin bir köşesinde haber oluyorsunuz. Hiçbir şeyi değiştiremiyorsunuz ve dünya sizsiz de dönüyor. Hayattan alabileceğiniz en iyi rövanş ise yaşamak, kendinizi ispat etmek ve sizi üzen insanlardan güçlü olmaktır."

Kısacası en iyi intikam; yaşama ısrarla tutunmaktır."


Müzikle kalın...


Şarkıya ulaşmak için:



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page