top of page
  • Ekin Kılınç

Yapay Zeka Müziğiyle 10 Milyon Dolar Kazandı, Para Aklama ve Dolandırıcılıktan Tutuklandı!

Eğer yapay zeka ile berbat müzikler yapıp bunu müzik platformlarından kazanca çevirmeyi düşünüyorsanız, Kuzey Carolina'da yaşayan 52 yaşındaki Michael Smith'ten ibret alın. Smith, tonlarca yapay zeka müziği üretti, sahte dinlenmelerle 10 milyon dolara yakın para kazandı ve şimdi ciddi bir hapis cezasıyla karşı karşıya.


Futurism’in haberine göre, Smith üç ayrı para aklama ve dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı. Her suçlama 20 yıla kadar hapis cezası taşıyor. İddialara göre Smith, ismi açıklanmayan bir müzik tanıtımcısı ve bir yapay zeka müzik firmasının CEO’su ile iş birliği yaparak yedi yıllık bir planla "yüzbinlerce şarkı" üretti ve bu şarkılar sahte dinlenmelerle milyonlar kazandı.


Smith, 2018'in sonlarında suç ortaklarına şöyle bir mesaj gönderdi: "Bu işin yürümesi için bu adamların kullandığı dolandırıcılık karşıtı politikalara karşı koymak adına hızla TONLARCA şarkı üretmemiz gerekiyor."


Yapay zeka ile üretilen bu şarkılar "Zyme Bedewing" ve "Zygotes" gibi isimler taşıyor ve sanatçı isimleri olarak Calvin Mann, Calypso Xored, Calorie Event gibi tuhaf isimler kullanılıyordu. Yani, müzik platformlarında çok derinlere daldığınızda karşılaştığınız o garip şarkı isimleri gibi. Bu şarkılar Amazon Music, Apple Music, Spotify ve YouTube Music gibi platformlara yüklendi ve Smith'e hatırı sayılır miktarda kazanç sağladı.


Şaka gibi görünse de Smith, New York Times’a yaptığı açıklamada durumu ciddiyetle ele alarak: "Bu tamamen yanlış ve çılgınca! Kesinlikle hiçbir dolandırıcılık yok!" dedi.


Peki bunun metal müziği ilgilendiren yanı ne? İlk olarak, bu tür bir sorun şu an metal müziğin de karşı karşıya olduğu bir problem. İkinci olarak, müziği seven herkesin ilgilenmesi gereken bir konu: Favori sanatçılarınız müzik platformlarından neredeyse hiçbir kazanç elde edemiyor ama Smith gibi adamlar tüm dijital alanı işgal edip büyük paralar kazanıyor… Ta ki yakalanana kadar.

0 yorum

Comments


bottom of page