top of page
  • Yazarın fotoğrafıA A

Yngwie Malmsteen: Fender Stratocaster Denilince Akıllara Gelen İsim!

İsvceçli gitarist ve şarkı yazarı Yngwie Malmsteen, 1980'lerin başında, hızlı ve teknik çalım tarzı ile tanındı. Neoklasik metal tarzının öncülerinden biri olarak kabul edilen Malmsteen, klasik müzik ögelerini heavy metal ile birleştirerek oldukça etkileyici bir tarz geliştirdi. Müzik kariyerinde birçok solo albüm çıkardı ve metal müzik dünyasında önemli bir etki yarattı. Ayrıca Fender Stratocaster gitarlarıyla tanınan Malmsteen'in müzikal tarzının ayrılmaz bir parçası haline geldi.


Fender Stratocaster, 1950'lerden beri üretilen klasik bir gitar. Düşük ağırlığı, konforlu tasarımı ve üç tekil manyetik (single-coil) pick-up'ı ile tanınır. Bu özellikler, Malmsteen'in hızlı parmak hareketleri ve teknik çalımlarında önemli bir rol oynamaktadır. Malmsteen, Stratocaster'ın geniş ton aralığı ve hızlı erişilebilirliği nedeniyle bu gitara bağlılık göstermektedir. Özellikle gitardaki ince manyetiklerin ve tekil manyetiklerinin sağladığı temiz ve keskin tonlar, onun neoklasik metal tarzında önemli bir rol oynamaktadır.



Yngwie Malmsteen'in şanlı kariyeri boyunca kullandığı başlıca gitarlarından biri olan bu Fender Stratocaster, tam 175.000 dolara satışa çıkarıldı ancak bu listeyi gerçekten benzersiz kılan şey, alışılmadık eşleşmesiydi: gitarı satın alan kişi, Malmsteen'in kişisel 1983 Ferrari 308 GTS Quattrovalvole'unu da alır!



Satıştan sorumlu şirket Walt Grace Vintage'ın bir temsilcisi: "Bu gitar, tüm zamanların en büyük gitaristlerinden biriyle doğrudan bağlantılı ve rock tarihinin önemli bir parçasıdır." yorumunu yaptı. "Gitar, kendine özgü neoklasik sesini şekillendirmiş ve dünyanın dört bir yanında sahne almış Malmsteen'in, hızlı tempolu ve virtüöz çalımının büyüsünü barındıran bir bir eser."


Gitara yapısal olarak bakıldığında, vintage beyaz Stratocaster'ın gövdesi kızılağaçtan yapılmış ve Malmsteen'in gitarlarında sıklıkla görülen 21 adet süper jumbo perdeye sahip, taraklı akçaağaçtan yapılmış bir klavyesi bulunuyor. Ayrıca, 6-Eyerli American Vintage senkronize tremolo köprüsü ve Malmsteen'in imza manyetikleri olan Seymour Duncan YJM Fury STK-S10B manyetiklerle donatılmış. Bonus Ferrari ise Magnum PI, National Lampoon's Vacation ve Beverly Hills Cop gibi filmlerde yer alan, yakın zamanda bakımı yapılmış bir Avrupa modeli olan Rosso Corsa.


Malmsteen, 2024 yılında Guitar World dergisine verdiği röportajda, taraklı klavyenin arkasındaki mantığı ve Stratocaster'ın neden hala tercih ettiği model olduğunu anlattı: “Leo Fender, gitarların Thomas Edison'uydu. E akorunu nasıl çalacağını bile bilmiyordu; gitarist değildi ancak konturlu gövde ve bir tarafı diğerinden daha yüksek olan korna mükemmel. Her şey ağırlık dağılımıyla ilgili. Dizinize koyuyorsunuz ve geriye veya öne düşmüyor; mükemmel. Sadece mükemmel hissettiriyor.” dedi. "Her zaman düşündüğüm ve çok önemli olan şey, bunun gerçekten güzel bir şey olması. Çok güzel bir enstrüman. Gitarlara daha büyük perdeler ve tarak takmak gibi bazı şeyler yaptım ama bunun dışında onları hep stokta tuttum. Taraklamanın ilkesi ve konsepti, bu noktaya ulaşmanın farklı bir yolu. Ben daha fazlası daha iyidir türünden bir insanım, bu yüzden sapı gerçekten derin bir şekilde taradım ve üzerine yüksek perdeler koydum; bu yüzden her açıdan bir ucubeyim!"

Listeleme hala açık ancak gitarın yakında satılması bekleniyor!




Bonus!

İşte en sevdiğim Yngwie Malmsteen parçalarını da aşağıya bırakıyorum! İyi dinlemeler.







0 yorum

Comments


bottom of page